LIPOVICA S PARTNEROM INNOVATION NORWAY U PROJEKTU RECIKLAŽE ALUMINIJA I OZELENJIVANJU PROIZVODNJE

Lipovica, proizvodna tvrtka sa dugogodišnjom tradicijom proizvodnje aluminijskih radijatora okreće se održivosti i ozelenjivanju proizvodnje kroz uvođenje procesa reciklaže aluminija.

Korijeni Lipovice sežu u daleku 1968. godinu kada je započela proizvodnja prve linije radijatora, a tvrtka je razvojem tehnologije i unapređenjem proizvodnog procesa dosegla visoku serijsku proizvodnju po kojoj je danas poznata i kojom osvaja tržišta diljem svijeta. LIPOVICA u desetljećima svojeg postojanja svoj razvoj može zahvaliti visokovrijednom proizvodu s oznakom „Hrvatska kvaliteta“, kvalitetnim radnicima, stručnjacima te njihovom znanju koji su bili i jesu temelj ove uspješne tvornice.

Sa projektnim partnerom, financijskim mehanizmom Innovation Norway, Lipovica pokreće projekt pod nazivom „Reciklaža i ozelenjivanje proizvodnog procesa u Lipovici“ koji će osnažiti vrijednost njene proizvodnje.

Projekt je dakle podržan od norveških investicijskih fondova ˝ Norway Grants˝, kao dio programa poslovnog razvoja i inovacija kojim upravlja Innovation Norway. Cilj projekta je omogućiti veću konkurentnost poduzeća kao i otvaranje novih radnih mjesta te smanjenje ugljičnog otiska.

Uvođenjem novih tehnologija, Lipovica će u proizvodnom procesu primijeniti reciklažu sekundarnog aluminija, ali i ponuditi nove proizvode kako europskom, tako i svjetskom tržištu te biti prvi hrvatski proizvođač aluminijskih profila.

Oprema i tehnologije koje će se koristiti projektom omogućit će Lipovici plasman novih recikliranih proizvoda na tržištu, osvijestit će lokalnu, ali i širu zajednicu kao i zaposlenike te posljedično pospješiti konkurentnost tvrtke.

Očekivani rezultati projekta plasman novih proizvoda i tehnologija, povećanje profitabilnosti tvrtke, otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje ugljičnog otiska za čak 2.500 tona te ušteda u potrošnji energije za 27.500 MWh.